KONTAKT
NATURSKOLEN ÅLØKKESTEDET
Hudevad Byvej 20
5792 Årslev

Telefon: 63750990
Booking mellem 9-13.00

TARUP-DAVINDE I/S
Nørregade 36-38, indgang B
5000 Odense C
Telefon: 63750990
CVR-nr.: 26465621

Jordens byggesten

De har fundet en masse specielle sten. Josefine fra 8.C fandt bl.a. et stort og flot forstenet søpindsvin. Der var nogle elever, som fandt nogle sten, der var hugget over, hvor man kunne se at der lå muslingeskaller indeni. Der var også en elev, der fandt en fossil, og en sten, der bliver brugt til smykker, og mange af dem så virkelig mærkelige ud!

Charlotte Erbe havde store forventninger, og håbede på at finde fossiler, men hun blev dybt skuffet, da gruppen kun havde sorteret nogle sten, og hørt om den sidste istid. Hun sagde også at det var kedeligt, og ventede bare på at komme i gang med noget andet og mere spændende. Hun havde også håbet på at de kunne gå rundt selv, og kigge på de mange sten der er. Og den kommentar gik igen blandt alle eleverne i grusgraven. Men da dagen så småt var gået, og de var kommet i gennem det de skulle, syntes hun alligevel at det havde været lidt hyggeligt.

Da vi spurgte om hvorfor eleverne havde valgt ”Jordens byggesten”, svarede de at det var fordi de ikke gad alle de andre ting man kunne vælge, men et par stykker havde vist også fortrudt, at de havde valgt emnet.

Formålet med Jordens byggesten
Formålet med stenende er at vi skal lære om jordens historie, som i høj grad er stenenes historie. Stenenes historie fylder allermest for jordens historie. De er blevet dannet, de er blevet nedbrudt, og de er blevet omdannet, så jorden er i virkeligheden en stor genbrugsbutik, hvor tingene opstår, bliver nedbrudt, og bliver formet om på en ny måde.

Hvad skal I lave i løbet af dagen?
Vi skal se hvad stenende består af, lave nogle små forsøg, og se om vi kan finde jern i sandet ved hjælp af nogle magneter. Vi skal også ved hjælp af noget saltsyre finde frem til hvad det er for nogle sten vi har fundet. Ude i grusgraven har de ind til videre fundet nogle sten med muslingeskaller i, et fossil, og en masse andre specielle sten, så det er vi ret stolte over.

Grusgraven

Det sted hvor de arbejdede med sten var Grusgraven i Tarup-Davinde. Grusgraven blev indledt i 1800-tallet og udviklede sig voldsomt efter 2. Verdenskrig til et område med stor betydning. Men det var dog først under 60’ernes store vækst i byggeriet, at området udviklede sig til det mest betydningsfulde grusgravsområde i Fyns Amt.

Der graves på ca. 1 million kubikmeter sand, grus og sten i grusgraven om året. Og med den nuværende produktion vil der være råstoffer nok til endnu 20 - 25 års indvinding i det 9 kvadratkilometer store område.

Der blev kigget godt på stenene. Mon der er nogle fossiler?