KONTAKT
NATURSKOLEN ÅLØKKESTEDET
Hudevad Byvej 20
5792 Årslev

Telefon: 63750990
Booking mellem 9-13.00

TARUP-DAVINDE I/S
Nørregade 36-38, indgang B
5000 Odense C
Telefon: 63750990
CVR-nr.: 26465621

Hudevad Smedjemuseum.

Denne artikel handler om hvorfor nogle børn valgte at lave smedearbejde, og hvad de laver under Dansknaturfestival i Tarup-Davinde.

Af Pernille, Mathias og Mette.

Nogle af eleverne valgte at være i smedjen, fordi de synes det lød spændende at prøve at lave smedeting. Andre var ikke så glade for det, da de hellere ville være på et andet hold.
Nogle af eleverne var meget inde i det, og de synes det var spændende, mens nogle af de andre elever, ikke synes det var så spændende. Eleverne var delt ind i to hold, det ene hold var i gang med at lave søm, mens det andet hold fik fortalt noget om smedens arbejde og metallets egenskaber, og hvordan det har ændret sig i tiden. Drengene var nok dem der ville prøve noget mere end pigerne. Drengene virkede mere interesserede i at lave søm, end pigerne gjorde. Måske var det derfor at drenge og piger var adskilt ved de to ildsteder. Det hold som fik fortalt noget om smedens arbejde, lavede en gammel leg om metal, hvor man skulle kaste et hestesko mod en metal stav. Meningen var at hesteskoen skulle ramme staven, så den kunne snurre rundt om staven. Ingen kunne rigtigt finde ud af, at ramme den stav.

Vores oplevelse af elevernes arbejde:

Da vi kom ind i smede lokalet, kunne vi lugte varmt metal, og vi kunne se de store flammer der kom op fra ildstederne. Eleverne stod rundt om de to ildsteder og kiggede på, hvordan smedene lavede søm til at starte med. Senere da de alle havde prøvet at lave søm så begyndte de at lave ild skåle, fiskekroge og små knive. Pigerne stod ved det ene ildsted og lavede søm mens drengene lavede det samme ved det andet ildsted, men det gik dog lidt hurtigere ved drengene.
Eleverne fik til sidst lov til at bestemme hvad de ville lave, Fx. En af eleverne (Trine), lavede, et hjerte, en lille kniv, nogle søm og en fiskekrog. De var delt op i to hold. Det ene hold var inde og smede og det andet var på smedemusset og fik fortalt fx.hvad de lavede før i tiden, hvad for nogle metaller de smedede med og Hudevad smedemuseet historie.

Hudevad Smedje historie:

Hudevad Smedjen startede i år 1883 hvor de startede med at lave kareter og hestesko, så gik det over til komfurer det lavede de indtil 1931 og derefter sluttede de af med radiatorer, men da smedjen lukkede i 1971 begynde den at gå i forfald i 2006 gik A. P Møller fonden så ind og hjalp smedjen og i dag kan man komme ind og se smedjen den 2. søndag i måneden.

de friske gamle smede.
Det var den heste sko de brugte til den gamle leg.